torstai 24. helmikuuta 2022

Voikkaalaiset sodan pyörteissä

 


Ilmatorjuntaharjoitus Voikkaalla Koulunmäellä 1939. Vasemmalla Rakel Breilin. 
Kuva Polkilomuseot, Kouvola. Kuvaaja Aarne Arnio

Saatuaan valmiiksi hienon ensimmäisen osan Voikkaan historiasta (Woikka – Voikkaa, Synty ja elinkeinoelämä) perinnepiiri on jo käynistänyt kakkoskirjan tekemisen. Kirjan teemana on “Ihmisten Voikkaa” – eli kirjassa kuvataan voikkaalaisia ja elämää Voikkaalla historian virrassa; arjen askareista maailmanpolitiikan pyörteisiin.

Sota-aika – talvisota ja jatkosota - tulivat voikkaalaisten arkeen siinä missä muuallakin Suomessa. Pojoisen Kymenlaakson miehistä suurin osa lähti rintamalle Jääkäriryhkmentti 5:n (JR5) tai JR25:n riveissä, mutta rintamalla toimi myös voikkaalasia nuoria naisia lottina.

Kotirintaman arjessa sota näkyi monella tavalla; oli pommituksia, oltiin mukana ilmavalvonnassa, ommeltiin lumipukuja ja patjapusseja rintamalle, kirjoitettiin ja saatiin niin tärkeitä kirjeitä omillta rakkailta siellä jossakin, ponnisteltiin heikkenevän ruokahuollon kanssa jne. Ja kuitenkin myös elettiin tavallista arkea – leikittiin kuten ennenkin, käytiin töissä ja koulussa, viljeltiin maata, urheiltiin ja näyteltiin, käytiin elokuvissa - mutta ei tanssittu.

Keräämme kirjaa varten materiaalia voikkaalaisten sodasta. Meillä jokaisella on joku linkki noihin raskaisiin aikoihin. Isämme tai isoisämme olivat rintamalla. Niin monet kaatuivat ja vielä useammat haavoittuvat. Voikkaalla kotirintamalla naiset joutuivat ottamaan vastuun arjen sujumisesta ja rintaman tukemisesta monin tavoin.

Haluatko antaa oman panoksesi tämän ajan kuvaamiseksi. Sinulla tai suvussasi saattaa olla tuolta ajalta kirjeitä, päiväkirjoja, valokuvia, esineitä, muistitietoja vanhempien kertomana tai jopa itse kokemana. Ne ovat tärkeitä todisteita siitä, että vaikeissakin oloissa selvittiin ja vihdoin rauhan ajan koittaessa päästiin rakentamaan tulevaisuutta.

Alustavasti sota-aikaa kuvaava jakso tulevassa kirjassa tulee sisältämään seuraavia aiheita:

II MAAILMANSOTA JA VOIKKAA

I Johdanto – sota maaailmalla, Suomessa, Voikkaalla

  • sodan ennakointia; mielialat; sota maailmassa: Suomi sodassa;Voikkaa sodan kynnyksellä

II Voikkaan miehet ja naiset rintamalla

Talvisota

  • Hallbäckin pataljoona

Jatkosota

  • JR 5/Peikkopataljoona; JR 25 Piikkirykmentti

Lottien ja sairaanhoitajien toiminta

Elämää rintamalla

  • taistelua, haavoittumista, kuolemaa

  • asemasotaa, viihdytystä, lomia, yhteydet kotiin

III Sota-ajan elämää Voikkaalla

Luvussa aiheita käsitellään mahdollsimman paljon voikkaalaisten kokemusten kautta; lapset, nuoret, naiset, työssä kävijät, vanhukset – arki kotirintamalla.

  • Sodan vaikutukset eri aloilla; väestön turvallisuus; sota-ajan arki; terveydenhuolto; evakuonti; sotavangit; häirintä


IV Rauha – jälleenrakennus

  • Rauhanehdot; Suomen uusi suunta; asekätkentä; sotakorvaukset; paluu rintamalta; Voikkaa rauhan aikaan; pula-aika: veteraaniärjestöt

Ota yhteyttä:

Seija Halme seija.h.halme1@luukku.com 0400-721 340

Pertti Paalanen pertti.paalanen@gmail.com 0400-585 480

Jouni Immonen joimmonen@outlook.coom 040-216 1557



Leikkaussali Kuusankosken Ammattikoulun sotilassairaalassa. Vasemmalta Tri Sarkki, sairaanhoito-oppilaat. Perinne ja Rauha Orava. 
Kuvan omistaa Rauha ja Martti Pirisen perikunta.


Kirjeet ja kortit rintamalta ja rintamalle helpottivat kaipausta rakkaiden luokse.
Kortin omistaa Rauha ja Martti Pirisen perikunta.


Pertti Paalanen


Ei kommentteja: