Kurssilla kootaan muistoja ja materiaalia Voikkaan historiasta tavoitteena tehdä "Woikka - Voikkaa" toinen julkaisu Voikkaan historiasta on vahvasti tekeillä.
tiistai 22. joulukuuta 2020
Voikkaan perinnepiiri 2021
maanantai 30. marraskuuta 2020
Otteita Kuusankosken VSS lautakunnan evakuointisuunnitelmasta vuodelta 1938
5.3.5 Evakuointisuunnitelma Närpiöön
Kuusankosken VSS lautakunta 1938
Yleissuunnitelma Kuusankosken pitäjän evakontia varten
Jakautui alueisiin: Voikkaa kuului alue 2 , jotka taas jakautu evakuointipiireihin
15. Virtakivi
16. Sikomäki-Huonmäki
17. Yrjönoja-Voikan keskus, erillisenä evakuoitava Voikkaantehdas alue.
18. Mattila, paitsi erillisenä evakuoitava Mattilan Lastenkoti
19. Koulunmäki-Urheilukentänmäki
20. Hirvelä
Osa piireistä oli tyypillisä asutuspiiriä, osa maanviljetyspiirejä, ja tehdasalue joilla oli omat erityistarpeet.
Evakuoinnin suoritushenkilöstö
Kuhunkin evakuointipiiriin on nimetty piirinpäällikö apulaisineen. Samoin on nimetty väestön kokoontumispaikka ja tavaran kokoamispaikka ja päälliköt niihin. Sekä erilliset päälliköt jokaiseen niihin piiriin, joissa karjan kokoontumispaikka sijaitsee.
Hälyyttäminen
Piirien päälliköt apulaisineen hoitaa alueen hälyttämisen kuulutuksilla. Kokoontumisaikoja määrättäessä on väestölle varattava vähintään 6 tunnin valmistautumisaika henkilökohtaisien omaisuuden pakkaamiseen ja kuljettamiseen tavaran kokoamispaikalle.
Eri piirien kokoontuisaikoja määrätessä otetaan huomioon kunkin piirin asema suurimpiin pommitusmaaleihin nähden siten, että uhatuimmat piirit avakuoitdaan ensin. Lisäksi huomioidaan eri kokoontumispaikkojen etäisyys kuormauspaikasta, Voikkaan asemasta.
Evakuoitavat yllämainituilta alueilta
Väestö: Erillisen suunnitelman mukaan kuljetettavat. Loput marssimaan pystyvät 30km/vuorokausi
Materiaali: Viljat 161.0 ton, koneita 87.9 ton, teuraseläimiä 8.6 ton, henk.koht omaisuus 100kg/ perhe 139.6 t, kauppa y.m. varastot 250.5 ton. Yhteensä 650.3 ton.
Kuljetuksissa hevoset oli merkittävässä osassa, samoin Voikaan asema johon Kuusankosken pitäjän tavaramäärä keskitettiin. Autot oli varattu sotilasjohdon käytööön, osin hevosetkin.
Karja: Elävinä kuljetettavien erillisen suunnitelman mukaisesti, kuljetus reitteineen hoittajineen.
Kymin Oy Voikkaan tehdaslaitoksen evakoitavat varastot, koneet ja arvokkaimmat koneenosat. Erillisen suunnitelman mukaan, yhteensä 3430.0 ton
Kouvolan kaupungin Arkisto
Nimimies Saastamoinen piti ainakin Kuusankosken ja Voikkaan Seurataloissa tilaisuudet evakuoinen käytännön ohjeistuksesta. Sen perusteella löytyy vieläkin koivuisia pöytiä ja tuolia joiden alle on maalilla kirjoitettu omistajan nimi ja paikkakunta Voikkaa. Myös puisiin evakkolaatikoihin tehtiin samat merkinnät.
Osana evakuointiin valmistautumista Kymin Oy tehtailla oli valmistettu ennakkoon tukevia puisia evakkolaatikoita, 50 x 60 cm joita oli jaettu ruokakunnille. Näille evakkolaatikoille oli suunnitelma siirtää välttämättömät tavarat Närpiöön, johon oli tarkoitus rakentaa niiden väliaikaiseen säilytykseen varastohalli, jonka piirrustukset oli jo valmiina Kuusankosken rakennustarkastaja Eino Niinivirralla.
Tätä 1938 laadittua suunnitelmaan, oli päivitetty useasti laatimisen jälkeen. Ainakin (YH) ylimääräisen kertausharjoitusten aikana 1939, välirauhan aikana ennen jatkosotaa, sekä varmasti 1.2.1941
Etelä-Suomessa on aloitettu väestön vapaaehtoiset evakuoinnit
Suomen Kuvalehti kertoo niistä lokakuun lopussa 1939 ja pohtii, millä nimellä näitä ”maaseudun hiljaisempiin ja rauhallisempiin oloihin” siirtyneitä tulisi kutsua. Ovatko he ”syysvieraita” vai”evakoituneita”, sillä ”ei voi puhua sotapakolaisistakaan”?
Helsingistä on lähtenyt pois ”alun toistasataatuhatta” ihmistä.
SUOMEN ja Neuvostoliiton suhteet kiristyvät lokakuun alussa, kun neuvottelut ”konkreettisista poliittisista kysymyksistä” Moskovassa alkavat. Suomi kutsuu kenttäarmeijan ”ylimääräisiin harjoituksiin”. Kyse on liikekannallepanosta.
Talvisota alkaa 30. 11.1939. Puna-armeija avaa tulen Kannaksella klo 6.50.
Suomen Kuvalehti 49/1939
Jatkosodan alkaessa 24.6.1941 tunnelmia Kuusankoskella
Nimismies Saastamoisen ohjeet evakuontiin:
Kuusankoskelta oli suuunta Mäntsälään. Ne joilla ei ollut polkupyörää, joutuisi kävelmään 30 km päivässä. Linja-autoja oli vain sairaita ja lapsia varten. Mukaan sai ottaa vain sen, mitä jaksoi kantaa.Vaatteet ja vuodevaatteet pakattiin evakkolaatikoihin, jotka vietiin määrättyyn paikkkaan, josta ne viranomaisten toimesta kuljetettaisi Mäntsälään. Kaikki muu kalusto oli jätettävä. Sikäli kun myöhemmin tarjoutuisi mahdollisuus hakea lisää tavaroita, tämä koskisi ensisijaisesti vaatteita, ompelukoneita ja kangaspuita.
Huonekalut oli merkattu punakynällä. Pakkoevakointia ei vielä ole meille tullut. Rajaseudun asukkaat kulkivat maantiellä tavaroinen ja lehmineen. Tulisiko koko Kymenlaakson teollisuusväestö kulkemaan tietä pitkin länteen? Pelkkä ajatus hirvitti.
Ryssät Tulevat: Brita von Troil
Onneksi tätä todella massiivista viranomaisten määräävää evakuonti suunnitelmaa ei tarvittu toteuttaa. Karjalankannas kesti suurin uhrauksin ja saksalaisten tehokkaalla viime hetken avulla. Pelko joka saattoi olla mielessä, tuleeko Kymijoki taas monenenko kerran rajajoeksi oli turha.
Pertti Paalanen
lauantai 24. lokakuuta 2020
Valkealaisia puumerkkiä, mukana myös Mattilasta silloisesta Valkealasta
keskiviikko 12. elokuuta 2020
Voikkaalla Paalasia vähittäis- ja tukkukauppiaina
Jonka jälkeen kolmannessa sukupolvessa kauppiaana toiminut Kalevi Paalanen yhdessä vaimonsa Hellevin kanssa avasi kaupan uudessa kiinteistössä Ulasentiellä Hirvelässä.
Vuonna 1983 Paalasen kauppa, nykyinen K-Market Woikantori, siirtyi Voikkaan Hirvelästä keskustaan nykyiselle paikalleen. Kalevin poistuttua joukostamme vuonna 1989 Hellevi jatkoi kaupan pitoa yhdessä heidän tyttärensä Mari Paalasen kanssa, joka kouluttautui kaupan alalle työn ohessa isänsä menehdyttyä. Vuodesta 2008 lähtien Mari Paalanen-Taskinen on toiminut neljännessä sukupolvessa kauppiaana Paalasen kaupassa – K-Market Woikantorilla.
tiistai 14. heinäkuuta 2020
Voikkaa kirjan ilmestyminen
Meiltä kysellään milloin Voikkaan kirjan osa 1 ilmestyy?
Kirjan valmistuminen menee tod.näk. ensi vuoden puolelle, mikä johtuu mm. koronan aiheuttamasta tauosta kokoontumisissa ja avainhenkilöiden sairastelusta.
Tietoa välitti
Pertti Paalanen
perjantai 24. huhtikuuta 2020
lauantai 21. maaliskuuta 2020
Yleissuunnitelma 1941 Kuusankosken pitäjän evakuointiavarten
Muita evakuointi toimia kotitalouksissa
Meilläkin on vielä varaston nurkassa kaikkien turhien tavaroiden peitossa, entinen keittiön kokopuinen pöytä noin 100 x 100 sm kulmat pyöristetty taso vihreä, reunat punaisella. Kuin muistaakseni muukin silloisen keittiön kaappi ja tuolit. Pöydän pohjassa maalattuna, isäni etu- ja sukunimi osoitteena Voikkaa.
Pertti Paalanen
pertti.paalanen@gmail.com
keskiviikko 18. maaliskuuta 2020
Varsinainen Voikkaa osio - Vellikuppi 2006
lauantai 22. helmikuuta 2020
torstai 20. helmikuuta 2020
Voikkaan puhelinkeskuksen numero 14 historiaa
torstai 13. helmikuuta 2020
Eskolan seppäsuku Voikkaan Mattilassa osa II
Lähde: Amanuenssi Kimmo Seppäsen projekti paikallislehtien tallenteista
ES: Ensio Sivonen julkaisi Kuusankosken Sanomissa haastatteluja ja omia muistelmia
Pertti Paalanen
pertti.paalanen@gmail.com
Eskolan seppäsuku Voikkaan Mattilassa osa I
Lähde: Amanuenssi Kimmo Seppäsen projekti paikallislehtien tallenteista
ES: Ensio Sivonen julkaisi Kuusankosken Sanomissa haastatteluja ja omia muistelmia
Pertti Paalanen
pertti.paalanen@gmail.com
torstai 23. tammikuuta 2020
2020 Kokoontumisien aiheet - Multamäen vaari IIvari Kuivanen Voikkaalla ostoksilla
Ensio Sihvonen haastatteli ihmisiä ja kirjoitti näiden sekä omien muistelmiensa pohjalta artikkeleita Kuusankosken Sanomiin vuosien 1976–1985 tienoilla
Omakohtaisia muistoja Iivarista. Hän tuli pyörällä Voikkaalle Multamäestä matka kertyi noin 10 km ostoksille reppuselässä. Olin kesäpoikana isäni Urhon ja hänen siskonsa Martan liikkeessä 1950 luvun loppupuolella. Iivari tuli kauppaan, antoi ostoslistan myyjälle jossa vakio tavaroita oli Työmies kartonki, Havin valkoiset kruunukynttilät 5 kpl pakkauksessa ja tulitikku puntti, ja iso joukko elintarvikkeita. Tämän jälkeen hän keskittyi Työmies savukkeiden polttoon kaupassa, kesäisin saattoi I-luokan pilsneri pullokin siinä saattoi mennä, mitään kiirettä ei ollut, juttua tuli kaikkien kanssa. Hänen tupakointi tuolinsa oli siirretty kaupan aivan toiseen laitaan mahdollisimman kauaksi elintarvikkeista. Martta oli topakka kurinpitäjä joka ei todellakaan pitänyt tupakoinnista, eikä pilsnerin juonnista kaupassa. Tuhkakuppi, lasi ja pullo vietiin heti pois tiskiltä kun IIvari sai ostokset suoritettua. Silloin vielä elettiin kaupassa palvelutiskien aikaa. Edes isäni ei saanut Klubi 77 polttaa kaupan puolella, tai konttorissa, varastoa ei kielto koskenut. Iivari sai usein isäni toimesta viime aikoina paluukuljetuksen farmari autolla, pyörä ja ostokset kyydissä. Iivarin sitkeyttä ja elämän asennetta selvästi meillä arvostettiin.
Seuraavien kuukausien kokouksien aiheita
TERVETULOA valokuvien kanssa tai ilman
Pertti Paalanen
pertti.paalanen@gmail.com
skype pertti.paalanen