perjantai 17. kesäkuuta 2022

Verlan Ilmataistelu 25.6.1941

SA-kuva

 Ryhmäkuva: Lentueen päällikkö kapt. Ahola, luutnantti Turkka, joka pudotti kolme konetta, ylikersantti Kinnunen, joka pudotti viisi konetta ja 20-vuotias alikers. Lampi, joka oli ensimmäisessä ilmataistelussaan ja pudotti kaksi konetta. Kaikki pudotukset tapahtuivat 25.6.41

Jatkosota alkoi 25.6.1941

Neuvostoliiton hyökkäykset Suomea vastaan alkoivat 25. kesäkuuta 1941 kello 06: 05 jolloin Neuvostoliitto aloitti tykistötulituksen Hangon tukikohdasta, kohteena Helsinki. Samoin massiiviset ilmapommitukset eri kaupunkeihin alkoi.

Verlan ilmataistelu 25.6.1941

25.6.1941 Selänpään lentokentältä nousi ilmaan Brewster hävittäjiä, joille vasta ilmassa selvisi sotatila oli julistettu, koska pommittajien konekivääri ampujat oli aktiivisia. Kuoleman piirileikki oli alkanut, ketterät hävitttäjät vastaassa pommikoneiden konekivääriampujat Silloin vähän yli 20 vuotias Heimo Lampi sai ensimäiset ilmataistelu voittonsa. Neuvostoliiton pommikoneet oli menossa Heinolaan, Verlan yläpuolella oli taistelu jonka tuloksena osa Heinolaan matkalla olevista pommikoneista, ei päässyt kohteeseen, tai joutui pudottamaan pomminsa muualle. Syynä oli ennalta suunniteltu pommitus suunnitelma, joka meni sekaisin koska johtokone oli joutunut Verlan ilmataistelussa tuhotuksi.

Miksi pommia lastia pudotettiin jopa sattuman varaisesti, nousussa pommilasti ei ollut riski, mutta laskeutuessa se olisi ollut sitä, joten pommit piti pudottaa ennen laskua.

Osa Heinolan pommituksesta selviytyneitä neuvostoliittolaisista pommikoneita harhaili kaakon ilmatilassa, koska eripuolilta saatiin Ilmavalvonta viestejä yksinäisistä neuvostoliitolaisesta pommikoneesta, syynä oli johtokoneen tuho, jolla oli pommituksessa ja takaisin suunnistamisessa merkittävä rooli, pommituksen jälkeen, muodostema hajosi jo ennen kohteeseen saapumista.

Nyt kaikki ei mennyt kuin heille koulutuksessa oli suunniteltu.

https://areena.yle.fi/1-3830871 Tässä on Verlalaisten haastatteluja

https://ilmakilta.info/ilmataistelu.php#Alikersantti_Heimo_Lammen_kertomus


Pertti Paalanen

pertti.paalanen(at) gmail.com





Selänpään lentokenttä 1941.06.24