lauantai 21. maaliskuuta 2020

Yleissuunnitelma 1941 Kuusankosken pitäjän evakuointiavarten



Antilan vintiltä Voikkaalla löytyi Evakko laatikko




Erkki Antila kirjoitti saatteeksi kuviin:
Evakko laatikko, nämä varmaankin tehty yhtiön Puuseppäverstaalla tai Arkkisalin naulaamossa Kannessa oli lappu mikä oli määränpää. 

Itse olen nähnyt paikallisilla kirpputoreilla, silmämääräisesti syvempia puulaatikoita, joita on myyty myös evakko laatikkoina. Ne eivät olleet näin tukeva rakenteisia kuin kuvassa oleva, silmämääräisesti samaa kokoa muuten. Valmistettiinko näitä myös toisilla piirustuksilla, koska muistan kyselyjä Voikkaan facebook sivuilla, Vuolle nimisestä laatikosta. Joka taas oli rakennusmestari Voikkaan tehtaalla.

Näitä evakko laatikoita jaettiin yksi per ruokakunta, ne oli tarkoitus kuljettaa ainakin Närpiöön johon oli suunniteltu rakennettavaksi varasto, piirrustukset oli jo valmiina silloisen rakennustarkastajan toimesta laadittu.

Muita evakuointi toimia kotitalouksissa
Meilläkin on vielä varaston nurkassa kaikkien turhien tavaroiden peitossa, entinen keittiön kokopuinen pöytä noin 100 x 100 sm kulmat pyöristetty taso vihreä, reunat punaisella. Kuin muistaakseni muukin silloisen keittiön kaappi ja tuolit. Pöydän pohjassa maalattuna, isäni etu- ja sukunimi osoitteena Voikkaa.


Kuusankosken VSS. lautakunta
Yleissuunnitelma 1941
Kuusankosken pitäjän evakuointiavarten
Nimismies Saastamoinen oli vastuuhenkilö Kuusankoskella
Lähde: Kouvolan kaupungin arkisto

Pertti Paalanen
pertti.paalanen@gmail.com




keskiviikko 18. maaliskuuta 2020