keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Kouvola TV kanavalla useita esitelmiä historiasta kiinnostuneille

Kaupunginvalttuuston kokousten lomassa mielenkiintoisia esitelmiä, jos et ole sattunut itse paikalle Kuusankoskei talolle, jossa esitelmät on taltioitu.



Pertti Paalanen
pertti.paalanen(at)gmail.com


sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Helmikuun kokoontumisen aihe

Voikkaan klubi joskus silloin (Wikimapia)

13.2.2019 klo 17.30  Voikkaan Seuratalo 


Eero Niinikoski

Voikkaan tehtaan historiaa viime sotien ajalta

pertti.paalanen(at)gmail.com



lauantai 5. tammikuuta 2019

Perinnepiirissä tunnelma tiivistyy- Voikkaan puhelin luettelo 1954 täydennystä vaatien


Kerrostaloa pukkaa Voikkaantie 12 rakenteilla
kuva ollut Voikkaalaisten Facebook sivulla


Hyvää alkanutta vuotta 2019

Vuoden ensimmäinen kokoontuminen on keskiviikkona 16.1.2019 klo 17.30 Voikkaan Seuratalolla.

Aiheena ainakin Voikan Puhelinosuuskunnan osuustodistusluettelo, sitä sopivasti täydentäen paikalla olevien muistitiedoilla. Sisältää nimiä ja puhelin numeroita 1948-1954. Viimeinen jaettu puhelin numero oli 206, saattoi sieltä välistä olla pois jakamattomia ja poistuneita numeroita.

Tässä luettelossa ei ollut yhtään kahden soiton numeroita, joita itse aikaisemmin muistin ainakin meilläkin olleen silloisen Mattilantien varrella asuessamme. Meillä ja Eero Saarisella oli sama numero (9) meillä vain kaksi soittoa. Ehkä keskuksen kokoa oli lisätty, myöhemmin Saarisen numero muuttui 91 ja me muutimme Voikkaantielle.
(kiitos Niina digitoinninsta)

Tästä puheliluettelosta puuttuu tietysti kaikki Kymin Oy Voikkaan tehtaan sisäiset numerot koska Voikkaan tehtaalla oli oma puhelinkeskus hoitamassa heidän sisäisen liikenteen, varmaa useita kymmenia numeroita Luettelossa vain nuo kaksi numeroa, joilta heillä oli ulospäin linjoja, yleiseen verkkoon.

Tutkijat ovat selvästi tulleet siihen johtopäätökseen että paikallinen puhelin luettelo antaa kyseisen alueen silloisesta talouden vireydestä hyvän kuvan.
Harrastus-  ja muu kulttuuritoiminta on myös vireää, jos taloudelliselle pohjalle on edellytykset kunnossa. Kymin Oy panosti henkilöstön hyvinvointiin merkittävästi ja se näkyi entenkin tilipäivinä Voikkaallakin. Ajan kuvaan sopi hyvin talkoohenki oli joka jälleenrakentamisen ja sotakorvauksien kunniakkaaseen hoitamiseen oli voimissaan täälläkin, yhteisöllisyys oli ehkä huipussaan.

Mukana olleena
Pertti Paalanen
pertti.paalanen(at)gmail.com