sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Syyskauden kuulumisia

Perinnepiirin kolmas vuosi käynnistyi 12.9 klo 17.30 Voikkaan seuratalossa Niina Heikkilän ohjaamana. Läsnä oli 25 henkilöä, mukana myös uusia osallistujia. Niinpä teimme  esittäytymiskierroksen kertoen voikkaalaisuudestamme. Niina selvitteli, mitä kaikkea materiaalia meillä on jo tiedossa, mm. Keijo Kaartisen, Tollmanin sukuseuran ja Viki Vesasen aineistot ja se muistitieto, jota olemme koonneet kaupoista, kouluista jne.

Perinnekirjan toimituskunta kokoontui ensimmäisen kerran 28.8. klo 15.00 Kuusankoski-Seura ry:n toimistossa. Läsnä oli Liisa Ahola, Jussi Eloranta, Seija Halme, Risto Hamari, Niina Heikkilä, Auli Joutjärvi, Tapani Joutjärvi, Pertti Paalanen, Keijo Salonen, Maarit Saresvirta-Honkanen, Arja Telaranta ja Tuula Typpö sekä Pasi Luhtaniemi seuran edustajana. Pasi on kirjailija ja kustantaja ja opastaa meitä kirjan tekemisessä. Kuultuaan Niinan esittelyn tähänastisesta työstämme totesi Pasi, että aineistoa riittää vaikka kolmeen kirjaan. Keskustelimme tekijänoikeuksista (valokuvat), tietosuojalaista, muistitiedon keräämisestä työpareina, kuvatoimittajasta, taittajasta ym.

Perinnepiirissä 10.10. kerrottiin toimituskunnan kokouksesta ja keskusteltiin sota-ajan kokemusten osuudesta kirjassa, samoin Mattilan kylän asioista vanhoinen sukuineen ym.

Toimituskunnan kokouksessa 26.10.  Niina kertoi Ruut Anne-Maria Maunon ohjeista rahan hankkimiseen ym. perustuen Pilkanmaan kyläkirjan tekemiseen. Pasi laatii alustavan kustannusarvion. Keskustelussa sai kannatusta kaksiosainen teos, aihealueidensa mukaan jaettuna "kovat arvot ja pehmeät arvot".

Perinnepiirin vieraana 14.11. oli dosentti Seppo Aalto, jonka julkaisu Kapina tehtailla on Tieto-Finlandia-palkintoehdokas. Kansalaissotaa on pidetty torpparikapinana, mutta se on myös tehdastyöväestön kapina.
Kustannusyhtiö Siltala:

Dosentti Seppo Aalto tutkii kirjassaan kotipaikkakuntansa sisällissodan järkyttäviä tapahtumia. Kapina tehtailla kertoo, miksi kapinaan noustiin, millainen oli punainen valta ja terrori ja miten punakaarti kävi sotaansa. Entä mikä aiheutti kaikki kohtuuden rajat ylittävän valkoisen terrorin? Kuusankosken tapahtumien kautta avautuu laajempi näkökulma vuoden 1918 sisällissodan syihin ja seurauksiin koko maassa.